top of page

היטלי השבחה

היטלי השבחה

עורכת הדין אורטל חמדני

מדובר בתשלום אותו גובה הועדה המקומית שמקורו בעליית ערך המקרקעין. השבחה זו נובעת מאישורה של תכנית (מקומית או מפורטת למעט תכנית כוללנית), מתן הקלה או התרת שימוש חורג כפי שקבוע בתוספת השלישית לחוק התכנון והבניה. היטל ההשבחה מהווה למעשה מחצית (50%) מההשבחה.

 

הרעיון העיקרי העומד בבסיסו של החיוב בהיטל זה הוא הצדק החלוקתי, לפיו אדם אשר נהנה מעליית ערך הקרקע שלו עקב אישור פעולות תכנוניות, ישתף את הציבור בהתעשרותו.

 

מתי נקבעת ההשבחה?

 

שמאי הועדה המקומית יקבע את שווי ההשבחה לאחר אישור התכנית, ההקלה או התרת השימוש החורג (״המועד הקובע״). עם זאת, הועדה רשאית לדחות את מועד עריכת השומה עד ל״מימוש הזכויות״. במצב של דחייה רשאי בעל קרקע לדרוש מהועדה, בעל עת, לערוך את שומת ההשבחה תוך 90 יום מקבלת הדרישה, וזאת על פי תיקון 126 לחוק משנת 2018.

 

מהו מועד ״מימוש זכויות״?

 

החוק מבחין בין המועד בו נוצר החיוב בהיטל השבחה (״המועד הקובע״) לבין מועד תשלום ההיטל (״מימוש זכויות״). נקבע שהתשלום יידחה למועד ״מימוש זכויות״. זהו המועד בו החייב נהנה מפירות ההשבחה, למשל כאשר אדם מוכר את דירתו, ולכן יש בידו אפשרות כלכלית לשאת בתשלום ההיטל.

 

מדובר במועד המאוחר ביותר בו ישולם היטל ההשבחה והוא אחד מאלה: 

  1. קבלת היתר בניה או מתן הקלה או התרת שימוש חורג שבגינם נוצר החיוב בהיטל השבחה.

  2. התחלת השימוש בפועל כפי שהתירה תכנית שבעקבותיה חל ההיטל – נקבע בפסיקה כי לא מדובר בתחילת שימוש בלתי חוקי, אלא בשימוש המותר על פי תכנית ואינו טעון הוצאת היתר בניה.

  3. העברת זכות החכירה לדורות או הבעלות או הענקת זכות הטעונה רישום בפנקסי המקרקעין  (מכירת הנכס), בתמורה או ללא תמורה, למעט העברה מכוח דין למשל: רישום ירושה והעברה ללא תמורה בין אדם לקרובו (בן זוג, הורה, צאצא או צאצא של בן זוג, אח ובני זוגם). 

colorLogo-trans.png
bottom of page